Фотография в НХА – изложба на преподаватели и студенти)

izlojba-fotografiq-v-nha

Откриване – 25.11.2019 (понеделник), 18:00 часа

Тази изложба е резултат на кураторски проект, започнал през 2017 г., базиран върху дейността на магистърската програма „Фотография“ в НХА. Участват двадесет автори, а изложбата съдържа четиридесет фотографии. Умишлено зададена във формат (50/70 см), но без технологични ограничения, тя е предвидена да пътува в различни градове в страната и чужбина, в специално направен за целта сандък. Стартирайки през есента на 2017 г. в Благоевград, тя обиколи редица градове, като преди настоящото си присъствие в галерия „Академия“ беше показана и в Европейския парламент в Брюксел.

Важна особеност на тази изложба е, че наред с ключовата роля, която имат преподавателите от магистърската програма „Фотография“, както и техните (вече бивши) студенти, тя включва и произведения на преподаватели от различни специалности в Академията. Това, което обединява всички автори (независимо дали са студенти или преподаватели) е не само изразното средство и еднаквия формат, а по-скоро съвременния начин на мислене и отношение към изкуството. Защото, независимо дали става въпрос за професионални фотографи или за художници, работещи в различни полета на визуалните изкуства, кураторите се стремят да постигнат като краен резултат усещането за професионална работа с образа, най-често подкрепена с многопластова концептуална стратегия. Това е и целта на изложбата – фотографската техника да придобие нови смислови измерения, адекватни и актуални в днешния бързо променящ се свят и неговото съвременно изкуство.

Участници:
Венелин Шурелов, Георги Янков, Генади Гатев, Десислава Христова, Иван Кюранов, Йоана Ангелова, Калоян Богданов, Лиляна Караджова, Любомил Драганов, Мирослав Богданов, Михаела Михайлова, Николай Младенов, Петер Цанев, Ребека Оссес, Росен Тошев, Светозар Бенчев, Светлин Балездров, Свилен Стефанов, Силвия Дешкова, Теодор Лихо.

Куратори:
Свилен Стефанов и Мирослав Богданов