Галерия “Пролет” представя живопис на Милко Божков

На 22 август от 18 до 20 часа, в бургаската галерия, ще се проведе откриването на изложба на талантливият български живописец Милко Божков. Това съвсем не е новост за популярния художник, който има над 80 самостоятелни изложби в България и по света, в страни като Австрия, Германия, Холандия, Франция, Швеция и др. Носител е и на награди, сред които Национална награда за живопис “Захари Зограф” (2002) и два пъти Годишна национална награда за живопис “Владимир Димитров – Майстора”. Като доказателство за неговият талант и успех в световен мащаб може да послужи фактът, че някои от произведенията му са собственост на Библиотеката на Конгреса в САЩ, Националната библиотека на Франция, Чешката национална галерия и частни колекции в чужбина. 

Милко Божков отваря широко вратите на въображението си към безкрайността: светът, Вселената, създадени от художника, преминават през човека – Божков, през неговите дворове, градини и лабиринти – тема, присъстваща в творбите му. Там откриваме скиталчествата и броженията на художника, роден в Ресен (България), който със силата на неизразима нежност запалва утринната светлина, открива свой “малък нощен пристан” някъде в света на мечтите или споделя с нас понякога радостния, понякога застрашителен характер на природата, уловен в неговата промяна. (…)
Божков е художник: личност мислеща и обичаща, която обитава своите “острови” (почти като Кристо) – специфичен свят, в който всяко същество и предмет имат свой собствен живот. (…) Винаги въодушевен, Божков знае, че в живописта смелостта и скромността са необходими на този, който иска да запази чувството за реалност в своята лична митология… и в същото време да се отвори към безкрайните хоризонти на ониризма“.

Жозеф Пол Шнайдер, изкуствовед, Люксембург, май 1995 г.

Източник: liternet