Миниизложба на художничката Яна Левиева- ”Яна и книгите”

Откриване – 10 декември | 18:00 ч. | Мраморно фоайе, НДК

По идея и покана на Софийски международен литературен фестивал по време на Панаира на книгата, от 10 до 15 декември, ще можете да разгледате съвсем малка част от книгите, създадени от художника Яна Левиева. Те ще са разположени до самата сцена на събитията от Фестивала, в Мраморното фоайе на НДК.

Ето какво казват кураторите на изложбата – Неда & co.:

“Как да говорим за Яна Левиева в минало време? Книжарниците са пълни със създадени от нея книги, тя е съвсем жива в спомените на писатели, поети, хуманитари, преводачи, издатели…, работили с нея трийсетина години, в спомена на студентите си от Националната художествена академия, на които преподаваше изкуството на книгата.
Колко точно бе труден, колко точно е дълъг, колко точно ще е съблазняващ за нови, чужди крачки нейният личен път? И колко е силен по влиянието си в нашата културна среда, въпреки онази автентична семплост и безсуетност, с които тя си крачеше по него – от завършването на Академията чак до времето преди година, когато ни напусна ненавременно, за да ни чака, както би казал топло и мъдро Жак Дерида, „при пределите на истината“?
Тази изложба отбелязва една година от загубата на Яна Левиева само с няколко от нейните работи. Опитахме се да отворим за кратко пролука към многоцветния свят на хрумванията й, в който играта бе толкова важна. Играещата с книги.  И понеже тази миниизложба е по време на книжен панаир, превърнахме я колкото в „нещо за гледане“, толкова и в „нещо за четене“: почти всички книги са придружени с текстове за Яна и работата й, написани в различни регистри от „нейните“ автори, преводачи, издатели… – приятели.”

Текстове към “своите” книги на Яна от изложбата написаха, по хронологичен ред на постъпването им: Георги Господинов, Людмила Балабанова, Йордан Ефтимов, Мария Добревска, Петър Горанов, Правдолюб Иванов, Катя Митова, Кристин Димитрова, Цветанка Еленкова, Илко Димитров, Яна Букова, д-р Давид Иерохам, Росица Ячкова, Пенка Казанджиева, Николай Бойков, Теодора Куцарова, Антоанета Колева.