Изложба живопис на Яна Стойчева

Откриване – Петък, 3 май 2019 г. от 18:30  в галерия-книжарница София Прес

Изложбата „Поглеждай всичко първо с тишина“ на Яна Стойчева е лично прозрение, опит да достигнеш отвъд видимото и деликатна критика към показната и арогантна субективност, която ни залива и изтича в небитието. Това е живописно напомняне, че възможността за промяна идва с отговорността и познанието, а за него е необходимо съзерцание – съзерцание, което се ражда в тишина.
Картините й – от миниатюри до големи и внушителни платна със смесена техника, разглеждат всички нюанси на тишината. Тя е едновременно връзка, източник на послания, съкровено търсене, непробиваема стена, остра липса, невъзможност и бленуван мир.
Яна Стойчева е един от младите таланти на българската художествена сцена, който непрекъснато доказва своя съвременен дух и философски поглед върху платното. Дипломиран магистър „Живопис“ на Националната художествена академия, София, в ателието на проф. Андрей Даниел и член на групата Answer 51 и на СБХ.
Участвала е в множество изложби в страната и чужбина, сред които проектите на група Answer 51 “We never think of the future, it comes soon enough” от 2016 г. и “Erotica Universalis” oт 2017 г., изложбата „Young Art for Peace”, проект на Kolja Kramer Fine Arts, във Виена и „Спорът за реалността“ втора част от 2018 г., както и националните есенни изложби „Огледало“ в Пловдив през 2016 г.
Представлява България на VIII-те Игри на Франкофонията в дисциплината „Изобразително изкуство“ 2017 г. в гр. Абиджан, Кот д‘Ивоар, и получава награда на НХА и Societe Generale Експресбанк за участие в Лятната академия в Българския културен център „Дом Витгенщайн“, Виена, Австрия, 2015 г.