Ставри Калинов на 74: Аз съм непрестанен, неизчерпаем и непрекъснат

Честитим рождения ден на артиста Ставри Калинов, който днес навършва 74 години. Той работи във всевъзможни насоки като, без да поставя каквито и да е граници пред себе си. 

„Аз съм неизчерпаем и мога да го покажа във всеки един ден. Убедил съм се в това и имам един милиард проекти. Във всяка една минута мога да творя, а намеря ли малко време – веднага се захващам за работа. Непрестанен, неизчерпаем и непрекъснат,” споделя Ставри Калинов за себе си. По тази причина той работи в областите на живописта, графиката, скулптура, стъкла, икони, дърворезба. Не чака да дойде момент за икона или друг за картина. Може да твори всичко едновременно. Той трансформира думата изкуство на извкуство. Т.е. изкуството за него е всичко „из неговия вкус”, а това води до перманентна одухотвореност.Колкото повече и всестранно твори Ставри Калинов, толкова повече ще има какво да даде на хората като богатство.  

Чуете ли как Ставри Калинов говори, ще станете свидетели, чедори и в речта си той твори. Неговият специфичен изказ представлявалингвистично приключение. То не му е носело високи оценки в училище, а обратното,но той е горд от този факт. Едно е сигурно – Ставри Калинов е различен. Той егосподен, което разшифрова като „гост, под, ден”. Т.е. – гостенин на пода наГоспод в деня. Друго важно според него е, хората да се изграждат смислено,защото това ще ги направи човечни. А е по-важно да си човечен, отколкото просточовек. Първото означава вечност и безкрайност, а второто има срок от само единвек.

В думите съм още по-качествен, още по-достоен и още по-способен на човешка дейност. Мога да говоря 24 часа по тази тема. Мога да тълкувам всички думи по различен начин спрямо момента. Дума означава моментал. Ментал означава разум, а разум значи разни умения в мен за думата. Разумения, защото с разума се менкаме,”споделя пред sofiapress.com Ставри Калинов.

Най-важно от всичко за него, обаче, е човек да бъде индивидуалист. Съществуват три вида демони на личността и на духа – училището,църквата и държавата. „Демона е онова нещо, което знае вашето тайнство, знае кой сте. Аз не позволявам на никого да се докосне до моето тайнство,” допълва той. „Аз не съм личност. Аз съм уличност. Уличен съм, че не съм личен защото използвам всички за моето богатство”.

Миналата година той отпразнува рождението си с изложба, но за тази избира да не празнува този един ден, а да празнува цялата 2018. „Всички 365 дни са празници за мен,” казва Калинов.

Неговото послание към хората е, да са живи, здрави, прави и най-вече корави. Ние пък му пожелаваме да е все така одухотворен.

Автор: Пламен Михайлов