Фестивал Паркът изпълва с музика, детски събития и много изкуство Бизнес парк София този уикенд

Събитието представя за първи път новите арт и публични пространства на Бизнес парка и най-големия графит в София на новооткрит покрив, който се превръща в зона за концерти, събития, срещи и храна. 

default

От петък до неделя тази седмица ще се проведе фестивал Паркът, който ще представи новите публични пространства и арт намеси в Бизнес парк София и ще изпълни офис зоната с ново изкуство, музика, представления и разнообразни активности за всички възрасти и посетители. Програмата включва открит базар на български брандове от Mish Mash Fest, уроци по танци, концерти, детски работилници, кино прожекции, куклен театър и още много разнообразни събития, които ще напълнят със звук и цвят пространството на Парка. Събитието отпразнува старта на трансформацията на най-големия офис комплекс в Централна и Източна Европа в по-зелен и активен градски център, по която Бизнес паркът работи дългосрочно с градските активисти от Фондация Колективът.

Основна локация в интензивната уикенд програма е “паркосградата” на Бизнес парка, която се трансформира в нова социална точка с 3750 кв. метра rooftop bar и най-голямото пано за улично изкуство в София. По новата творба работят от няколко седмици трима небезизвестни графити артисти — ХРОМЕ, Aлекси Иванов и Djo Venci, като резултатът е огромна рисунка, която може да бъде видяна в цялост само от птичи поглед. Именно там, на новата сцена, ще се случва и част от фестивала, а за по-пълноценно прекарване на покрива с гледка към Витоша отварят и няколко бара и фургони на любими брандове за улична храна от София.

 

Програмата на фестивала започва в петък в 17 с The Park Talks — дискусии на тема Хора, Парк и Култура, в които ще вземат участие някои от двигателите на позитивната градска промяна. Следват открит урок по суинг танци и концерти на Desy and the Shiny Stockings и TROMBOBBY X C-MO и Единствените им Приятели, които ще представят албума си “Семейни ценности”.

 

В събота денят започва с детски активности край езерото в Парка — където малките фестивални посетители ще могат да танцуват с детско-юношески фолклорен ансамбъл Вихрен. Следва открит урок с научен клуб “ДНК”, в който децата ще се забавляват, като неусетно учат основните принципи на науката и развиват своето въображение и изобретателност. Следваща в програмата е работилницата за деца и възрастни Мини Арт Фест, която ще запознае присъстващите с циркови игри и практики, за да преминат през основни умения за движение, координация и баланс. Съботната вечер продължава с модерна класическа музика от Drop Down Community и кино прожекции на открито.

В неделя програмата стартира в 13 часа със занимание за кучета, водено от професионален треньор, в което всички приятели на четириногите ще могат да задават въпроси за тяхното отглеждане и грижа. В 16 часа следва Paint and Wine и още една детска работилница, в която децата ще могат да рисуват и обсъждат своята идентичност, емоции и отношения. След това е детският куклен театър “Дядо вади ряпа” на куклен театър “Мале-Мале” и уъркшоп по рисуване с индийска къна, който ще се води от преподавател от Софийския университет. Във вечерните часове фестивалът ще завърши с два концерта — на Brass Squad, състоящ се саксофон, три тромпета, два тромбона, бас китара и барабани, и Clavexperience — музикално трио, смесващо бийтбокс, синтезатори и глас.

Важна част от фестивала са и отворените ателиета на десет артисти, които вече трайно населяват партерни пространства в Парка и ще предлагат различни артистични занимания. Това са съвременните танцови трупи Karkashian & Artists и ATOM Teатър, стрийтарт художника Алекси Иванов, калиграфите Letter Collective, визуалнитe артисти Мария Налбантова, Аксиния Пейчева, Гергана Иванова, Радостин Седевчев, Деница Милушева и Ким Холман. Техните ателиета ще отварят ежемесечно за специални безплатни работилници за посетители и обитатели на Парка. Следващи подобни събития ще бъдат обявявани на новата страница за събития на Парка, в социалните профили на Бизнес парка в LinkedIn, Facebook и Instagram и на страницата на Колективът.

От създаването си през 2001 г. до днес Бизнес парк София е най-голямата бизнес зона в Централна и Източна Европа, която налага тенденциите в управлението на недвижими имоти у нас и предлага първокласни офис сгради, зелени площи и богат списък от услуги за нуждите на бизнеса. Макар Паркът винаги да е бил отворен за своите гости и съседи, сега той започва нов етап от своето развитие, който да го направи още по-атрактивна дестинация за гражданите и гостите на София, с повече събития, зеленина и изкуство.

Фондация Колективът е дългосрочен партньор на тази трансформация като организация, която работи активно за промяна към по-красиви и зелени градове заедно с граждани, творци, бизнеси и институции. Младата организация стана известна с инициативата “Реките на София”, която прерасна в “Реките на града” и е вече активна и в Русе, Габрово, Стара Загора и Велико Търново, и работи с местните общности за сближаване на българските градове и реките. Друга инициатива на организацията е “100 Стола”, която отваря за хората недостъпни и занемарени градски пространства. През 2022 и 2023 г. Колективът за две поредни години стана финалист на наградите на ЕС за зелен дизайн “Нов европейски Баухаус”, а през 2022 г. спечели и Голямата награда (гран при) на наградите Европа Ностра, най-престижното отличие за опазване на културно наследство в Европа.

Фестивал “Паркът” се случва с подкрепата на Yettel, Heineken, Chivas, Malfy, Heineken и Hendrick’s.